poniedziałek, 7 września 2015

Cukier różany





Dzisiaj mam dla Was coś innego. Biały cukier znakomicie pochłania zapachy. Wystarczy wymieszać go ze składnikiem o silnym zapachu np. różą i po pewnym czasie taki cukier jest gotowy do wykorzystania go do różnych wypieków, herbaty. Przygotowanie go nie jest ani trudne ani pracochłonne, a może być wspaniałym dodatkiem lub nawet prezentem. Gwarantuje, że obdarowani będą zaskoczeni. :)




Składniki na 1 średni słoiczek:
  • płatki z 2-3 róż (róża powinna być pachnąca)
  • 350g zwykłego cukru lub cukru pudru


 Przygotowanie:

1. Zetnij 2-3 róże, następnie oddzielić je od główki i jeśli to koniecznie to oczyść je wilgotną ściereczką. 
2. Usuń białe końcówki, ponieważ są gorzkie i się nie nadają. Teraz możesz je porozrywać rękami na mniejsze części lub użyć do tego blendera (jeśli to zrobisz, to wyjmij je później na papier, aby trochę przeschły). 
3. Następnie wymieszaj płatki róż z cukrem i wsyp do przygotowanego słoiczka. Odstaw słoik na 2-3 tygodnie. Po tym czasie cukier jest już gotowy.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz