czwartek, 24 września 2015

Czekoladowe brownies


Klasyczne brownies bo z dodatkiem gorzkiej czekolady. Smakowało wszystkim domownikom. Brownies jest przepyszne, ciężkie takie jak ma być, najlepsze w połączeniu z serkiem mascarpone i owocami. Jest to ciasto które zawsze wyjdzie.


Składniki na ciasto:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła, 3 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • szkl. mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

1. Czekoladę połamać i razem z masłem włożyć do rondelka. Postawić go na garnku z parującą wodą i rozpuścić czekoladę.
2. Jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać roztopioną czekoladę oraz mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszać.
3. Przełóż gotowe ciasto do specjalnej formy silikonowej do brownies (jeśli nie masz takiej to przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia).
4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C na około 20 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia w formie, następnie wyjąć je.



Składniki na krem: 
  • 125g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie: 

1. Schłodzoną kremówkę ubić na średnich obrotach miksera. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie mieszać. 
2. Tak przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego do którego wcześniej została włożona tylka i udekorować brownies kleksem śmietany. Na koniec przyozdobić owocami.  

Smacznego !





A tak wyglądają po udekorowaniu serkiem i owocami...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz