wtorek, 15 września 2015

Cytrynowe makaroniki



Dzisiaj jest słoneczny dzień idealny na długi spacer. Po powrocie zaglądając do lodówki znalazłam białka i  postanowiłam zrobić makaroniki z kremem cytrynowym. Żółte beziki przełożone orzeźwiającym kremem z cytryny doskonale prezentują się na słońcu, aż bije od nich radość życia :) Krem lekki, orzeźwiający, który pozostaje w ustach. Idealne na spotkanie z przyjaciółkami....



Składniki na ok. 28 sztuk:
  • 70 g białka
  • 100 g mielonych migdałów
  • 170 g cukru pudru  (podzielone na 35 g i 135 g)


 Przygotowanie:

1. Białka powinny być przygotowane dzień wcześniej i pozostawione w kuchni na całą noc lub dzień, aby się zestarzały (nie chowamy ich do lodówki).
2. Następnego dnia białka włożyć do czystej, suchej miski i ubijać na najwyższych obrotach przez 1min. Później dodać do białek 35g cukru pudru i ubijać na średnich obrotach przez ok. 10 minut, aż piana będzie sztywna. Następnie dodać  trochę żółtego barwnika spożywczego i lekko wymieszać do uzyskania żółtego zabarwienia.
3. Po tym czasie dodać do piany w dwóch porcjach wymieszane mielone migdały z pozostałym cukrem pudrem i delikatnie mieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.
4. Masę przełożyć do worka foliowego z szeroka okrągłą tylką i wyciskać makaroniki na formę lub na papier do pieczenia.
5. Po wyciśnięciu makaroników wszystkie blachy lekko stukamy o blat, aby pozbyć się ewentualnego powietrza i pozostawić na 30-40 minut, aby utworzyła się skórka (jeśli po delikatnym dotknięciu palcem na powierzchni makaronika nie zostawia śladów to są gotowe do wstawienia do piekarnika).
6. W czasie kiedy się makaroniki się suszą nastawić piekarnik do temp 130
̊ C i pieczemy 18-20 minut. Po tym czasie odstawić makaroniki do całkowitego wystygnięcia.


Krem:
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • otarta skórka z jednej cytryny

 Przygotowanie:

1. Chłodną śmietankę ubijać na sztywno następnie zmiksować ją z serkiem mascarpone i startą skórką z cytryny.
2. Przygotowany krem przełożyć do worka foliowego z okrągłą tylką i wyciskać go na jeden makaronik i przykrywamy drugim. 

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz