czwartek, 17 marca 2016

Mazurek kajmakowy



Klasyczny mazurek wykonany z domowym kajmakiem. Jest najbardziej popularny wśród mazurków. Można zrobić go z mleka skondensowanego lub przyrządzić ją samą w domu. Kajmak powstał z gotowania śmietanki i cukru. Można go ozdobić dowolnie używając migdałów, orzechów lub zrobić bazie z białej czekolady.



Składniki na ciasto kruche:

  •     175 g mąki pszennej
  •     25 g cukru pudru
  •     100 g masła, schłodzonego
  •     pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
  •     1 żółtko
  •     szczypta soli

 
 Przygotowanie:

1. Przygotować formę kwadratową o średnicy 24 cm.
2. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyłożyć nim kwadratową formę zostawiając trochę ciasta na brzeg.  Z pozostałego  ciasta ukształtować wałeczek i przykleić  do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
4. Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec około 15 - 18 minut w temperaturze 200ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.




Domowy kajmak:
  •     160 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  •     140 g jasnego brązowego cukru
  •     ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii



 Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umieścić w niedużym garnuszku. Wymieszać i gotować na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut, co pewien czas mieszając. Odczekać 3 minuty, gorący kajmak wylać na kruchą upieczoną pisankę, rozprowadzić. Kajmak najszybciej tężeje w lodówce.

Smacznego!




A Wy jakie macie pomysły na dekoracje mazurka? Napiszcie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz