piątek, 4 marca 2016

Tiramisu cupcakes

 
Coś dla fanów włoskiego, kawowego deseru. Babeczki inspirowane włoskim deserem tiramisu. Mięciutkie, delikatne, nasączone kawą. Pokryte puszystym kremem na bazie mascarpone i kremówki oraz koniecznie posypane kakao. Polecam !!!


Składniki na 12 sztuk:

  • 125g masła
  • 150g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 180g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki gęstej śmietany 18 % lub jogurtu greckiego


Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać z proszkiem i solą.
2. Masło utrzeć z cukrem, miodem i wanilią na jasny puszysty krem. Następnie dodać po jednym jajku, za każdym razem miksując.
3. Dodać połowę sypkich składników, wymieszać i dodać pozostałe sypkie składniki.
4. Przełożyć ciasto do papilotek  i piec 15-20 minut w 175 ° C.



Poncz:
  • pół filiżanki espresso, ostudzone
  • 1 łyżka Amaretto


Przygotowanie:

1. Espresso wymieszać z likierem. Babeczki ponakłuwać wykałaczką  i nasączyć ponczem.


Krem:
  • 150g serka mascarpone
  • 140 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek ostudzonej kawy
  • 1 łyżka Amaretto


Przygotowanie:

1. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem.
2. Następnie dodać espresso oraz likier  i ubić na sztywno.
3. Schłodzić krem przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie ozdobić babeczki i posypać kakao.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz