wtorek, 26 kwietnia 2016

Karpatka z kremem maślano-budyniowym




Przepyszna karpatka z klasycznym kremem maślano-budyniowym.  Zrobiona z ciasta parzonego (ptysiowego), w którym ciasto ślicznie wyrasta tworząc góry. Masa wzbogacona jest spirytusem i sokiem z cytryny, które dodają masie kwaskowatego smaku kontrastującego z masłem. Masa jest gęsta i nie będzie wylewać się po bokach. Polecam na ostatki i nie tylko!!!





Składniki:

  • 5 całych jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Przygotowanie:

1. Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli.
2. Stopniowo wsypywać mąkę przy jednoczesnym mieszaniu, aby masa się nie przypaliła i gotować przez 3-4 minuty. Wystudzić.
3. Gdy masa przestygnie dodawać jajka, miksując po każdym jego dodaniu. Na końcu dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
4. Podzielić ciasto na 3 blaty i piec w nagrzanym piekarniku w 180 ° C  przez 20 minut na złoty kolor.


 

Krem:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 4g cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki spirytusu
  • sok z 1/2 cytryny


Przygotowanie:

1. Szklankę mleka  zagotować z cukrem waniliowym.
2. W pozostałym mleku rozrobić  2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlać do gorącego mleka  i gotować 3-4 minuty.  Po tym czasie przestudzić  budyń.
3. W osobnej misce zmiksować masło z cukrem pudrem na puszysty, jasny krem.  Dodawać do niego po 1 łyżce wystudzonego budyniu i miksować. Na koniec dodać sok z cytryny i spirytus i jeszcze raz krótko zmiksować.



Składanie ciasta:

1. Przygotowaną masę budyniową podzielić na dwie części.
2. Na pierwszy blat karpatki nałożyć  pierwszą część kremu i ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem karpatki i wyłożyć na niego drugą część masy.  Na wyłożoną masę kładziemy ostatni blat karpatki i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz