niedziela, 10 kwietnia 2016

Sorbet truskawkowy



Lekki, orzeźwiający i mało kaloryczny sorbet truskawkowy.  W sam raz na upalne dni i dla dbających o linię. Są to tylko zmiksowane truskawki, cukier, woda oraz dodatki.



Składniki na 4 porcje:
  • 150g cukru
  • 600g truskawek
  • 1-2 łyżki likieru miętowego
  • 150 ml wody
  • 3 limonki
  • piana z białka


Przygotowanie:

1.  Ugotować syrop:  W rondelku wymieszać cukier ze 150 ml wody i stale mieszając, gotuj tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Gotowy syrop odstawic do ostygnięcia.
2. Truskawki opłucz, osusz lekko papierowym ręcznikiem. Oczyścić z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, Przełożyć do miski i zmiksować blenderem.
3. Truskawkową pulpę przetrzeć przez sito. Z limonek wycisnąć sok i razem z likierem i zimnym syropem dodać do przecieru truskawkowego.
4. Powstały mus przelać do płaskiej formy i wstawić do zamrażalnika. Co jakiś czas zamieszać ją widelcem. Powtarzać tę czynność do czasu otrzymania konsystencji kremu. Gotowy sorbet nakładać tuż przed podaniem do schłodzonych pucharków.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz