wtorek, 31 maja 2016

Semifreddo truskawkowe

Semifreddo z truskawkami to słodki, świeży i szybki deser do przyrządzenia w domu. Oparty jest na truskawkach, bitej śmietanie, i jajkach. Dzięki ubijaniu jajek z cukrem na parze jest takie puszyste. Można je przygotować w zaledwie 15 minut + chłodzenie. Idealny, aby zaimponować naszym gościom serwując inny niż dotąd deser lub dla samych siebie jedząc go w zaciszu własnego ogrodu. 


Składniki:

  •     1 jajko
  •     2 żółtka
  •     100 g cukru (niepełne 1/2 szklanki)
  •     1 łyżka cukru wanilinowego
  •     1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki 30%
  •     300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

 
Przygotowanie:

1. Keksówkę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą.
2. Do miski wbić jajko, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Zawiesić miskę na garnku z lekko gotującą się małą ilością wody, zmniejszyć ogień do minimum lub całkowicie wyłączyć palnik i ubijać masę przez około 7 minut na gorącej parze aż będzie bardzo puszysta, gęsta i jasna. Zdjąć miskę z garnka i ubijać dalej przez kolejne 7 minut aż masa ostygnie.
3. Truskawki zmiksować na mus (jeśli mamy już zmiksowane to tym lepiej). W czystej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Dodać ją razem ze zmiksowanymi truskawkami do ubitej masy jajecznej i wszystko dokładnie wymieszać.
 4.  Masę wylać do przygotowanej keksówki i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
 5.  Po zamrożeniu deser zawinąć w reklamówkę lub szczelnie przykryć. Aby wyłożyć semifreddo na talerz można wyjąć go kilka - kilkanaście minut wcześniej z zamrażalnika, można też włożyć keksówkę na chwilę do gorącej wody.

Smacznego !
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz