czwartek, 26 maja 2016

Tort bezowy na Dzień Matki



Lekki i szybki tort bezowy. Doskonale sprawdzi się na Dzień Matki, bo  dzisiaj jest ich ŚWIĘTO i warto pokazać, że są dla nas ważne.
Chrupiące bezy z puszystym kremem na bazie kremówki i mascarpone. Nutę orzeźwienia dają truskawki i cytryna. 
 



Składniki na 2 blaty:

  •     3 duże białka (1 białko = 40 g)
  •     szczypta soli
  •     200g drobnego cukru
  •     1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  •     1 łyżeczka maki ziemniaczanej


Przygotowanie:

1. Płaską blachę do wypieków wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować  ołówkiem dwa średnie okręgi.
2. Piekarnik rozgrzać do 160 º C z termoobiegiem.
3. W misce miksera ubić  białko ze szczyptą soli  na sztywną pianę. Dodać cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijać do powstania sztywnej błyszczącej piany. Dodać ocet, mąkę i jeszcze raz krótko ubić.

4. Masę rozdzielić na 2 okręgi na papierze do pieczenia i wyrównać.  Po  5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 º C przez 45 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku kilka godzin (najlepiej zostawić je do wystudzenia na całą noc).


Krem:
  •     200 ml śmietanki kremówki
  •     250g serka mascarpone
  •     2 łyżki cukru pudru
  •     500g truskawek
  •     skórka z cytryny, mięta (do dekoracji)


Przygotowanie:

1. W misce miksera ubić dobrze schłodzoną śmietankę na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder.
2. Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. 
3. Truskawki umyć, obrać i odszypułkować. Położyć je na bibule, żeby obciekły, następnie przekroić je na pół.
4. Pierwszy blat położyć na paterze, wyłożyć połowę kremu i truskawkami, następnie przykryj drugim blatem bezy.  Wyłóż resztę kremu i resztę truskawek. Na koniec zetrzyj na tort trochę skórki cytrynowej i małymi listkami mięty. Można podawać od razu. 
5.Przechowywać w lodówce do 3 dni. Taki tort krój nożem z piłką.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz