niedziela, 21 sierpnia 2016

Domowy cukier waniliowy




Cukier waniliowy jest doskonałym dodatkiem do wszelkich ciast czy deserów. Ma  wspaniały aromat i widać w nim ziarenka wanilii. Dlatego warto mieć pod ręką jego większą ilość. Jedynie czego potrzebujemy, aby go sporządzić to cukier i laska wanilii. Fakt laska wanilii nie jest najtańsza, ale ma tak silny aromat, że na pewno starczy jej na długi czas. To bardzo proste, pyszne i aromatyczne! 





Składniki:
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1 laska wanilii


Przygotowanie:

1. Cukier wsypać do średniej miski.
2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wydłubać ziarenka ze środka. Następnie dodać je do cukru i wymieszać.
3. Tak przygotowany cukier wsypać do szczelnego słoika z przykrywką. Pustą laskę wanilii przekroić na pół i włożyć do cukru. Zamknąć i wstrząsnąć. Pozostawić na 2 tygodnie, po tym czasie jest gotowy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz