środa, 3 sierpnia 2016

Hydrangea cupcake's


 
Krzewy hortensji kwitną o tej porze roku. Są wszędzie. W ogrodach sąsiadów widać hortensje różowe i białe. Natomiast o barwie fioletowo- niebieskiej są rzadko spotykane. Są moim ulubionym kolorem.
Zainspirowały mnie do zrobienia tych babeczek. Wyszły naprawdę dobrze i byłam zachwycona z efektu.







Składniki na 12 babeczek:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 3 -4 łyżki mleka


Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nagrzać piekarnik do 200°C.
2. Mało i cukier zmiksować na gładką, puszystą masę. Następnie dodać jajka i aromat waniliowy i zmiksować.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do mokrych składników. Dodać mleko i zmiksować do połączenia się składników.



Składniki na krem: 

  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 serka Philadelphia (można wykorzystać inny serek śmietankowy )
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • fioletowy i niebieski barwnik spożywczy



Przygotowanie:


1. Masło zmiksować na gładką, puszystą masę. Następnie dodać cukier puder i zmiksować.
2. Partiami dodawać serek śmietankowy do masła, ciągle miksując. Dobrze rozmieszać po każdym dodaniu. 
3. Powstały krem rozdzielić na 2 równe części. Do jednej porcji dodać fioletowy, a do drugiej niebieski barwnik spożywczy i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
4. Po tym czasie wyjąć kremy i przełożyć jego połowę do worka cukierniczego z końcówką tak, aby były obok siebie.






5. Wycisnąć trochę kremu do miski, aby sprawdzić, czy są dwa kolory w końcówce. Wyciskać kwiatki na babeczkach. Po ozdobieniu można wstawić je na 15-30 minut do lodówki. *

* Krem świetnie znosi pobyt w lodówce, a kwiaty zachowują swój kształt.  

Smacznego !!

1 komentarz:

  1. Ale piękne *.* takie dopracowane :D
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń