sobota, 30 lipca 2016

Rożki z jabłkiem i borówkami





Pyszne rożki zrobione z ciasta francuskiego pokrojonego na kwadraty. W środku kawałki jabłka i borówka. Bardzo szybkie do zrobienia. Są idealne na podwieczorek, a także, aby zabrać je na wypad za miasto.




Składniki: 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 średnie jabłka
  • mała miseczka borówek
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania rożków


Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie pokroić na papierze w kwadraty (6, 10 kwadratów).* Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
2. Jabłka obierać i pokroić na mniejsze części. Borówki opłukać wodą i wysuszyć.
3. Na środku każdego przygotowanego kwadratu z ciasta francuskiego położyć  jabłko i 2 borówki. Krawędzie ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i skleić .
4. Wierzch rożków posmarować pozostałym jajkiem i wstawić do piekarnika na 15 - 20 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

* Jeśli wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki to pozostawiamy go na stole do czasu osiągnięcia temperatury pokojowej. Wtedy nie kurczy się podczas pieczenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz