środa, 13 lipca 2016

Różowo- białe makaroniki z czekoladowym nadzieniem


Makaroniki w odcieniach różu i białego przełożone kremem czekoladowym. Są chrupiące z wierzchu  i lekko ciągnące w środku  :) Idealne na popołudniowa przekąskę w gronie przyjaciół, albo na urodziny małej księżniczki.



Składniki na ok. 28 sztuk:

  • 70 g białka
  • 100g mielonych migdałów (podzielone na pół)
  • 170g cukru pudru (135g dzielimy i mieszamy z migdałami)
  • różowy barwnik spożywczy


Przygotowanie:

1. Białka powinny być przygotowane dzień wcześniej i pozostawić w kuchni na całą noc lub dzień, aby się zestarzały (nie chowamy ich do lodówki).
2. Następnego dnia białka włożyć do czystej, suchej miski i ubić na najwyższych obrotach przez 1min. Później dodać do białek 35g cukru pudru i jeszcze raz ubić na średnich obrotach przez ok. 10 minut, aż piana będzie sztywna.  Białka dzielimy na dwie części i do jednej dodać trochę czerwonego barwnika spożywczego i lekko wymieszać do zabarwienia się białek. 
3. Po tym czasie dodać do nie zabarwionej  piany wymieszane mielone migdały z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Tak samo postępujemy w przypadku różowej piany.
4. Przygotowane masę przełożyć do oddzielnych worków foliowych z szeroką okrągłą tylką i wyciskać makaroniki na formę lub na papier do pieczenia.
5. Po wyciśnięciu makaroników wszystkie blachy lekko stuknąć o blat, aby pozbyć się ewentualnego powietrza i pozostawić na 30-40 minut, aby utworzyła się skórka (jeśli po delikatnym dotknięciu palcem na powierzchni makaronika nie zostawia śladów to są gotowe do wstawienia do piekarnika). 
6. W czasie kiedy się makaroniki się suszą nastawić piekarnik do temp 130 ̊ C i pieczemy 15-18 minut. Po tym czasie odstawić makaroniki do całkowitego wystygnięcia.


Krem:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 125g serka mascarpone


Przygotowanie:

1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej czyli w średnim garnku wlać wodę, a w mniejszym wsypać połamaną czekoladę, tak aby woda z większego garnka nie dotykała mniejszego. Gdy czekolada się roztopi poczekać chwilkę, aby przestygła i zmiksować ją z serkiem mascarpone. 
2. Przygotowany krem przełożyć do worka foliowego z okrągłą tylką i wyciskać  na jeden makaronik i przykryć drugim.

Smacznego!






Przechowywanie:

Makaroniki bez nadzienia można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku lub do 2 dni w lodówce, można również zamrozić do 1 miesiąca. Po przełożeniu nadzieniem należy przechowywać je w lodówce - najlepsze są kolejnego dnia po przełożeniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz