niedziela, 3 lipca 2016

Sernik truskawkowy z białą czekoladą

   
Ekspresowy sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą. Kremowe nadzienie z kawałkami truskawek, ozdobiony cienkimi plasterkami truskawek na ciasteczkowym spodzie. Pycha !!!


Składniki na spód:  
  • 2 opakowania herbatników typu petitki (można zastąpić biszkoptami)


Składniki na masę serową:

  •     700 g truskawek (podzielone na pół: 350 g zmiksowanych blenderem i 350 g pokrojonych)
  •     5 łyżek cukru pudru (ilość do smaku)
  •     2 opakowania galaretki truskawkowej
  •     3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
  •     125 ml (pół szklanki) śmietanki kremówki 30%
  •     500 g serka kremowego


Przygotowanie:


1. Formę (25 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ciastkami.
2. Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestudzenia.
3. 350 g truskawek i cukier puder zmiksować dokładnie blenderem. Dodać serek kremowy i zmiksować mikserem do otrzymania gładkiej masy.
4. Przestudzone, trochę tężejące, galaretki dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do mieszanki truskawkowej.
5. Wstawić masę do lodówki. Gdy zaczyna tężeć wymieszać z pokrojonymi truskawkami, wylać na  spód i wstawić do lodówki do stężenia.
6. Po stężeniu dowolnie ozdobić, pokroić w kostkę i podawać. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz