wtorek, 21 czerwca 2016

Malinowe makaroniki



Tym razem mam dla Was makaroniki o smaku malinowym. Wyobraźcie sobie dwa złączone makaroniki które są kruche i ciągnące, a miedzy nimi bardzo wyrazisty, słodki smak malin ....no po prostu niebo w gębie.

 Tak ładnie wyglądały na stole, że ledwo co zrobiłam zdjęcie :) Zapewne zrobię je jeszcze niejeden raz.

Składniki na ok. 30 sztuk:

  •  70 g białek
  •  120 g zmielonych na drobno migdałów
  • 170 g cukru pudru (podzielonego na 35 g i 135 g) szczypta soli
  • czerwony barwnik



Przygotowanie:


1. Białka powinny być przygotowane dzień wcześniej i pozostawione w kuchni na całą noc lub dzień, aby się zestarzały (nie chowamy ich do lodówki).



2. Następnego dnia białka wkładamy do czystej, suchej miski i ubijamy na średnich obrotach przez 1min. Później dodajemy do białek 35g cukru pudru i ubijamy na średnich obrotach przez ok. 10 minut, aż piana będzie sztywna. Dodajemy trochę czerwonego barwnika spożywczego i lekko wymieszać do zabarwienia się białek. 


3. Po tym czasie dodajemy do piany w dwóch porcjach wymieszane mielone migdały z pozostałym cukrem pudrem i delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.



4. Masę przekładamy do worka foliowego z szeroka okrągłą tylką i wyciskamy makaroniki na formę lub na papier do pieczenia.

5. Pozostawiamy na 30 - 40 minut(czasem nawet na godzinę), aby przeschły.  W tym czasie nastaw piekarnik do 150 ° C. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 13-15 minut. Po upieczeniu wyjmij i odczekaj, aż przestygną.




Krem malinowy:
  • 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
  • 90 g białej, roztopionej czekolady
  • 40 g malin



Przygotowanie: 

1. Serek mascarpone zmiksować z roztopioną czekoladą i malinami. Odstawić na chwilę do lodówki do zgęstnienia. Gęstość kremu można regulować dodając do niego więcej roztopionej czekolady. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz