piątek, 10 czerwca 2016

Biały puch


Szybkie ciasto na niedzielne popołudnie.  Ciasto o smaku śmietankowo-jogurtowym z galaretką cytrynową, która daje nutę orzeźwienia. To wszystko na cienkim biszkopcie nasączony mlekiem.

Składniki na biszkopt (blacha 25 na 35 cm):

  • 4 duże jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • szklanka mleka

Składniki na masę:
  • 2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wrzątku
  •  660 ml śmietanki 30%
  •  1opakowanieśnieżki
  • 2 kubki serka Danio waniliowego (po 150g)
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 tabliczki białej czekolady

Przygotowanie:  

1. Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.
2. Białka  oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubijać mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i na najwolniejszych obrotach dalej ubijać. Na koniec przesiać do masy mąkę i skrobię, następnie wmieszać delikatnie całość szpatułką.
3. Dno blaszki wyłożyć  papierem do pieczenia, boków nie smarować. Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać. Piec około 40 minut. 
4. Wyjąć i wystudzić. Wystudzony biszkopt nasączyć równomiernie mlekiem. Biszkopt przez to ostatecznie będzie nieco cieńszy niż przed nasączeniem, ale wilgotny.
5. Gdy biszkopt się studzi rozpuścić  galaretki  w szklance wrzątku i wystudzić.
6. W dużym naczyniu ubić śmietankę z dodatkiem śnieżki, aż będzie puszysta, dodać serki homogenizowane, jogurt i zmiksować. 
7. Jedną białą czekoladę zetrzeć na tarce (na średnich oczkach) i dodać masy. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Drugą białą czekoladę zetrzeć na wierzch ciasta. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz