sobota, 30 stycznia 2016

Śmietankowy tort urodzinowy z bezami i posypką


Niebieski tort urodzinowy. A urodziny bez tortu to tak jakoś nie wypada i ogóle co to są wtedy za urodziny można by powiedzieć. Przedstawiam Wam mój Niebieski tort śmietankowy. Jest moim pierwszym tortem który postanowiłam i odważyłam się zrobić. Pomyślałam... czemu nie skoro lubię piec. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłam to poszukanie inspiracji no i oczywiście sprawdzonego przepisu na biszkopt. 

Jak na pierwszy raz to jestem z siebie zadowolona. Tort był pyszny , delikatny zrobiony z wilgotnego i puszystego ciasta biszkoptowego i poszedł w szybkim tempie :). Lekki, śmietankowy z nutą mascarpone. Niebieską barwę zawdzięcza barwnikowi, który dodałam po ubiciu śmietanki. Ozdobiony bezami i cukrowymi kuleczkami. Niebo w gębie :)





Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 


Składniki na krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • niebieski barwnik spożywczy
Do dekoracji:
  • 3 bezy
  • kolorowa mała posypka



Przygotowanie biszkoptu:

1. Przygotować dwie formy 16 cm. Spód formy i tylko formy !!! wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 170 ° C. 
2. Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać cukier, łyżka po łyżce, aż cukier połączy się z białkami.

3. Dodawać po jednym żółtku. Po każdym dodaniu dobrze zmiksować.
4. Na koniec dodać dwa rodzaje mąk w 2 porcjach pamiętając, aby mieszać bardzo delikatnie łyżką.
5. Przygotowane ciasto ostrożnie wlać do 2 foremek, aby było w nich tyle samo ciasta. Wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzić czy się upiekło i zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. 
6. Wyjąć ciasto biszkoptowe z form i przekroić każdy krążek na pół. Odstawić na bok.


Przygotowanie kremu i dekoracja:

1. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gdy śmietanka będzie już sztywna dodać mascarpone i zmiksować.
2. Przełożyć trochę kremu do worka cukierniczego z okrągłą tylką i wycisnąć krem na pierwszy blat ciasta. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wyciskamy krem. Przykrywamy 3 blatem i również wyciskamy krem. Na koniec przykrywamy czwartym blatem ciasta. Schładzamy w lodówce 30 minut.
3. Pozostały krem z rękawa (jeśli nam taki pozostał) wycisnąć do miski z resztą kremu i dodać niebieski barwnik. Zmiksować mikserem do połączenia się składników. 
4. Niebieskim kremem udekorować górę i boki tortu przy pomocy packi cukierniczej lub szpatułki. Staramy się, aby powierzchnia była równa i idealnie gładka. 
5. Spód boków i górę tortu posypać kolorową posypką. Na górze przykleić 3 bezy. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz