wtorek, 19 stycznia 2016

Rady i wskazówki część 2

Dzisiaj  kolejna garść świeżych porad, które mogą ułatwić życie w kuchni zapracowanej Pani Domu. Bo przecież każdy chce mieć wolny czas na spędzanie go z rodziną lub przyjaciółmi Prawda? :)

W cyklu pojawiło się:
 
 Rady i wskazówki część 1 - o tym jak przechowywać Nasze wypieki, co zrobić, aby biszkopt nie opadł oraz o twarogu który sprawia, że ciasta są lżejsze.






Krem i alkohol
..............


Aby uniknąć zważenia się kremu przez nie właściwe dodanie alkoholu trzeba pamiętać o jednej rzeczy. A mianowicie trzeba zawsze wlewać alkohol do masy bardzo powoli, niewielka strużką cały czas mieszając krem.





Nici a wypieki
..............

 Jeśli zależy Nam na równym przecięciu upieczonego biszkoptu użyjcie do tego nici. Najpierw należy biszkopt dookoła nadkroić na głębokość 1 cm . W tak przygotowane nacięcie włóż nic o długości metra, skrzyżuj nici i bardzo delikatnie ciągnij je w przeciwnych kierunkach.




Przechowywanie cytryny
 ..............

Przechowując w lodówce  połówkę cytryny zauważycie, że po pewnym czasie  jest wysuszona, a nawet czasami się psuje. Mam na to sposób. Wystarczy położyć ją odkrojoną częścią na niewielki spodeczek wypełniony wodą. Wodę trzeba zmieniać codziennie, ale dzięki temu cytryna nam nie wyschnie i nie spleśnieje .



 

Białka
..............

 Po niektórych przepisach zostaje nam kilka białek i jeśli nie chcemy ich zużyć od razu można je zamrozić. Jest to jeden z nielicznych produktów  które można zamrozić nie tracąc przy tym żadnych wartości odżywczych.  Po zamrożeniu są równie dobre jak te świeże.




Smaczniejsze galaretki
..............

 Zamiast rozpuszczać galaretkę w wodzie spróbuj użyć soków. Są równie dobre niż woda.  Dzięki temu deser uzyska lepszy smak . Ale pamiętaj do zielonych galaretek użyj soku jabłkowego lub gruszkowego, do czerwonych galaretek soku wiśniowego lub malinowego, a do żółtych czy pomarańczowych galaretek soku pomarańczowego.





Przechowywanie polewy
..............

 Jeśli przygotowujesz polewę z wyprzedzeniem lub po prostu zostało ci jej trochę, możesz trzymać ją w szczelnym pojemniku do 5 dni  w temperaturze pokojowej, lub w lodówce do tygodnia. Tylko pamiętaj, że po wyjęciu z lodówki trzeba ją jeszcze raz zmiksować.
 
 



Sprzęt
........

 Jeśli zamierzasz dekorować torty lub robić je na zamówienie to najlepiej zaopatrzyć się w talerz obrotowy. Taki talerz pomaga w równomiernym rozprowadzeniu kremu na torcie.  Przydarzą się również kilka plastikowych szpatułek do nakładania i wyrównania kremu oraz różnej wielkości rękawy cukiernicze z końcówkami. Do przygotowywania różnego rodzaju syropów czy makaroników na bazie bezy najlepiej zaopatrzyć się w termometr cukierniczy. Wtedy będziemy pewni, że syrop czy masa dobrze wychodzi. 




Proszek do pieczenia
..............

 Jak ostatnio się dowiedziałam to proszek do pieczenia należy trzymać w oddzielnym pojemniku, aby nie przenikał innymi zapachami, które powodują, że nasz proszek nie działa.




Jeszcze o jajkach
..............

 Za każdym razem należy sprawdzić świeżość jaj. W tym celu należy wlać wodę do miseczki i włożyć w nie jajko. Jeśli jajko pływa na powierzchni niestety nie jest już świeże, natomiast jeśli nie wypłynie i znajduje się na dnie nie mamy wtedy wątpliwości, że jest świeże.



Dajcie znać czy moje rady są dla Was przydatne :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz