czwartek, 7 stycznia 2016

Bezy z kremem kawowym


Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, który wyszedł rewelacyjnie. Chrupiące bezy przełożone  delikatnym kawowym kremem w którym są drobinki kawy - pychota.  Idealne dla kawoszy, ale i nie tylko. POLECAM!!

Składniki na 7 sztuk:
  • 5 dużych białek (1 białko = 40 g)
  • szczypta soli
  • 200g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

 Przygotowanie:


 1. Dwie płaskie blachy do wypieków wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 150 º C z termoobiegiem.

2. W misce miksera ubij  białko ze szczyptą soli  na sztywną pianę. Dodaj cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijając do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodaj ocet, mąkę i jeszcze raz krótko  ubij. 


3. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużego kwiatka.  Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskaj bezy o wielkości 11 x 6 cm .Piec wszystkie blaszki w piekarniku z termoobiegiem  jednocześnie. Po  5 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 º C i piecz przez ok. 1,5 godziny. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku kilka godzin (najlepiej zostawić je do wystudzenia na całą noc).



Krem:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200g serka mascarpone
  • 1 łyżki cukru pudru
  • napar z jednej łyżki kawy mielonej

 Przygotowanie:


1. Jedną łyżkę kawy mielonej zalać tak na 20 ml wrzątkiem i zostawić do przestygnięcia.

2. W misce miksera ubić schłodzoną śmietankę na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone oraz napar z kawy łącznie z fusami i zmiksować.  


3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużego kwiatka i wycisnąć masę na połowę bez. Skleić z pozostałymi bezami. Gotowe bezy można posypać mieloną kawą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz