czwartek, 31 grudnia 2015

Mojito cupcakes

Mojito to jeden z drinków najczęściej zamawianym przez Panie w klubach, więc na nadchodzący karnawał będą idealne.  Krem z dodatkiem limonki, posiekanej mięty i nutą alkoholu wyszedł chłodny i bardzo orzeźwiający. Same babeczki wyszły miękkie, puszyste. Warto je zrobić w nadchodzącym karnawale, a i Wasi goście będą mile zaskoczeni :)


Składniki na 12 babeczek:

  • 200g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 130g cukru trzcinowego
  • 90g jogurtu
  • 1/4 szkl. oliwy/ oleju
  • sok z 1 limonki
  • skórka z 2 limonek
  • 1/2 szkl. sprita
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na krem:

  • 1 serek mascarpone
  • 1 śmietana 30%
  • posiekanych kilka listków mięty
  • śmietan fix
  • skórka z limonki
  • rum do mojito 
  •  1 łyżka cukru pudru 


Przygotowanie babeczek:

1. Do miski wsypać  mąkę, cukier, proszek i wszystko mieszać. 

2. Dodać oliwę lub olej, skórkę, sok z limonki, sprita oraz jogurt. Wymieszać i wypełnić papilotki do 2/3 wysokości.

3. Piec w rozgrzanym piekarnika w 170 stopniach przez 25 minut. Po tym czasie sprawdzić czy babeczki są upieczone i zostawić je w uchylonym piekarniku na 10 minut, aby nie opadły po wyjęciu.


Krem:

1. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan fix.

2. Dodać mascarpone, posiekaną mięte i skórkę z limonki i kropelkę zielonego barwnika. Wszystko ze sobą krótko wymieszać. Na koniec dodać 2 łyżki rumu i jeszcze raz zmiksować.

3. Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować babeczki. Krem można ozdobić listkiem mięty i kawałkiem limonki. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz