czwartek, 3 grudnia 2015

Tort bezowy z nutą czekolady



Kiedyś skusiłam się na zrobienie Pawlowej, ale powiem szczerze, że mi nie wyszła. Pewnie dlatego, że nie znałam swojego piekarnika. Postanowiłam się nie przejmować i przedstawiam Wam mój pierwszy tort bezowy z kremem czekoladowym. Jest delikatny, kremowy z wyczuwalna nutą rozpuszczalnej czekolady. Blaty bezowe są ślicznie beżowe i lekko ciągnące w środku.  Bezy można upiec dzień wcześniej, ale przekładać powinniśmy przed podaniem. Wtedy na pewno nam taki torcik nie rozmięknie. 



Składniki na 3 blaty:

  • 5 dużych białek (1 białko = 40 g)
  • szczypta soli
  • 250g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej


Przygotowanie:

1. Trzy płaskie blachy do wypieków wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować  ołówkiem na każdej  blaszce  okręg 20 centymetrowy (u mnie na jednej blaszce zmieściły się 2 okręgi).
2. Piekarnik rozgrzać do 180 º C z termoobiegiem.
3. W misce miksera ubić  białko ze szczyptą soli  na sztywną pianę. Dodać cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijając do powstania sztywnej błyszczącej piany. Dodać ocet, mąkę i jeszcze raz krótko  ubić.
4. Masę rozdzielić na 3 okręgi na papierze do pieczenia i wyrównaj. Piec wszystkie blaszki w piekarniku z termoobiegiem  jednocześnie. Po  5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 º C i piec przez 1,5 godziny. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku kilka godzin (najlepiej zostawić je do wystudzenia na całą noc).


Krem:

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżeczek czekolady w proszku
* do dekoracji starta gorzka czekolada


Przygotowanie:

1. W misce miksera ubić dobrze schłodzoną śmietankę na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder.
2. Następnie dodać czekoladę w proszku i serek mascarpone i zmiksować. 
3. Pierwszy blat położyć na paterze, posmarować 1/3 kremem i przykryć drugim blatem bezy. Potem posmarować kremem, położyć ostatni blat i wyłożyć resztę kremu. Na koniec zetrzeć czekoladę gorzką. Schłodzić.
4.Przechowywać w lodówce do 3 dni. Taki tort krój nożem z piłką.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz