sobota, 12 grudnia 2015

Świąteczne muffiny z twarogiem i żurawiną



Świąteczne muffiny, które kolorem nawiązują do świąt.  Żurawina  plus twaróg? - czemu nie. Jest to idealne połączenie, w którym kwaśna żurawina współgra ze słodkim  twarogiem. Nie są za słodkie. Polecam wszystkim na świąteczny stół :)




Składniki na 12 sztuk:

  •     100 g twarożku (dowolnego: jak na sernik, półtłusty itp.)
  •     170 g drobnego cukru do wypieków + 25 g cukru
  •     140 g suszonej żurawiny
  •     200 g mąki pszennej
  •     szczypta soli
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     2 duże jajka
  •     75 ml oleju słonecznikowego
  •     1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •     2 łyżki mleka (jeśli masa będzie bardzo gęsta)


 Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
2. Twarożek dokładnie rozetrzeć z 25 g cukru, odstawić.
3. Żurawinę wymieszać z odrobiną maki, aby później nie opadła na spód muffinek.
4. Do miski wsypać mąkę, proszek, szczyptę soli, resztę cukru, dodać lekko roztrzepane jajka, wanilię, olej i żurawinę. Wymieszać szybko i niedokładnie - ciasto może pozostać grudkowate. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać 1-2 łyżki mleka.
5. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta, do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki. Na wierzchu każdej muffinki zrobić mały otworek i nałożyć do niego odrobinę pozostawionego twarożku.
6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz