poniedziałek, 1 lutego 2016

Faworki czyli chrust

 
Faworki inaczej chrust są tradycyjnym przysmakiem Polaków, Litwinów czy Niemców.  Są przygotowywane na tłusty czwartek oraz ostatki. Wycina się je w postaci wąskich prostokątów  z bardzo cienkiego ciasta  zbijanego i smaży się je na smalcu na złoty kolor. Są bardzo kruche, delikatne i maja słodki smak do tego posypane cukrem pudrem. Normalnie pychota :)


 Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, smalec)
  • cukier puder do posypania faworków 


Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać i połączyć ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię lub ściereczkę na 30 minut by odpoczęło.
2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem przez 15 minut, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza - ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około  10 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
4. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175º C, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym.
5. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz