środa, 10 lutego 2016

Bezowe serduszka

















Jeśli jeszcze zastanawiacie się co zrobić na Walentynki polecam bezowe serduszka oblane czekoladą. Będą świetnym pomysłem na wyrażenie uczuć wobec osoby, którą kochamy. Serduszka mogą mieć różne kolory, jakie sobie tylko zamarzy. Wystarczy na sam koniec dodać pożądany barwnik i gotowe :)  Bezowe serduszka będą hitem Waszego wieczoru spędzonego razem, bo przecież nikt nie oprze się takiemu ciastku i to zrobionemu własnoręcznie. 


Składniki na ok 30 sztuk:
  • 4 białka (1 białko = 40 g)
  • szczypta soli
  • 200g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 10 kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • cukrowa posypka różowo-biała

Przygotowanie:

 1. Dwie płaskie blachy do wypieków wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 ° C z termoobiegiem. 
2. W misce miksera ubijać białka ze szczyptą soli  na sztywną pianę. Dodać cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijając do powstania sztywnej błyszczącej piany. Dodać ocet, mąkę i jeszcze raz krótko ubić. 
3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużego kwiatka.  Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać bezowe serduszka .Piec po 2 blaszki w piekarniku z termoobiegiem  jednocześnie. Po  5 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 º C i piecz przez ok. 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
4. Roztopić kawałki czekolady w kąpieli wodnej. Cukrową posypkę jeśli jest gruba rozdrabniamy ją przy pomocy wałka.
5. Gdy czekolada jest  gotowa zanurzyć w niej pędzelek i posmarować serduszka z jednej strony  i posypać posypką. Zostawić do zastygnięcia czekolady.

Smacznego!

 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz