środa, 3 lutego 2016

Mini pączusie serowe

 
Przedstawiam Wam przepis na mini pączki serowe. Średniej wielkości w sam raz na jeden kęs.  Małe, miękkie a do tego z serkiem twarogowym. Robi się je bardzo szybko i nie są tak kaloryczne jak inne pączki. Można serwować je z roztopioną czekoladą. Pychota!! 



Składniki na 50 sztuk:
  • 500g białego sera
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:
  • cukier puder do obtoczenia
  • olej lub smalec do smażenia


 Przygotowanie:

1. Przełożyć ser do miski i rozdrobnić go widelcem. Dodać mąkę, oba cukry, jajka, spirytus i proszek. Wymieszać wszystko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto się lepi dodaj mąki.
2. Gdy ciasto jest już gotowe podgrzać tłuszcz na kuchence.
3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego  dłońmi zwilżonymi zimną wodą i od razu wrzucać po kilka sztuk na tłuszcz. Inaczej się nie da, ponieważ zrobione wcześniej kulki przykleją się do blatu i znowu trzeba będzie je formować.
4. Smażyć, aż będą rumiane z każdej strony. Odsączyć je na papierowym ręczniku i lekko ostudzone obtoczyć w cukrze pudrzE.

Smacznego!

  

 



Przepis pochodzi z gazety moje smaki życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz