czwartek, 13 października 2016

Fistaszkowe ciasteczka

Coś dla fanów orzechów  ziemnych. ... czyli fistaszkowe ciasteczka z dużą ilością orzechów. W smaku słone z lekka nutą słodyczy od cukry trzcinowego. Oprócz orzeszków znajdziemy jeszcze masło, które to wszystko ładnie zlepia w całość.  Robi się je szybko, a co ważne mogą poleżeć w pojemniku czekając na niezapowiedzianego gościa :) 



Składniki:
  • 120g masła
  • 200 g cukru białego lub trzcinowego
  • 250g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g  niesolonych orzeszków ziemnych*
  • 1 jajko


Przygotowanie:

1.Piekarnik nagrzać do 180°C. 2 blachy wyłożyć  papierem do pieczenia.
 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, kremową masę. Wbić jajko i ubijać, aż masa znowu stanie się kremowa.
3. W oddzielnej misce mieszać mąkę z proszkiem. Następnie dodać ją do masy z jajkiem i krótko wymieszać na najniższych obrotach.
4. Wsypać orzeszki i mieszać łyżką tak, aby równo rozprowadziły się w masie. Masa może wydawać się sucha, ale to nic, tak ma być.
5. Za pomocą łyżki nabierać trochę przygotowanej masy, formować w dłoniach kulkę, zachowując odstępy kłaść na papier do pieczenia i troszeczkę spłaszczyć dłonią. Piec 10-13 minut na złoty kolor. 

Smacznego!







* Jeśli chcecie użyć orzechów ziemnych, trzeba pamiętać, aby kupować je w opakowaniu. Sprzedawane na wagę szybciej tracą świeżość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz