wtorek, 4 października 2016

Jaką dynię wybrać?

 
   Sezon na dynie już w pełni. Wśród rozmaitości różnych dyń  można wybrać taki rodzaj, aby najlepiej odpowiadał do dania, które chcemy przyrządzić. Ostatnio zaczęłam eksperymentować wypieki z dynią i zastanawiałam się jaka odmiana jest dobra. Niestety kiedy kupujemy dynię zastanawiamy się czy będzie nadawać się do ciasta czy babeczek. Odmian dyni i kształtów jest wiele. Jeśli chcecie dowiedzieć się jakie dynie są najlepsze do wypieków czytajcie dalej :)  
 

    1- 2 odmian dyni na pewno dostaniemy na lokalnym targu lub bazarze i zawsze można dopytać sprzedawcę jaka to odmiana. Gorzej może być w sklepach czy hipermarketach. Tam rodzaji dyni jest mniej, ale za to cena niższa. 

    Kupując dynie zwracajmy uwagę czy nie ma jakiś uszkodzeń mechanicznych lub czy się nie psuje.  Zdrowa dynia powinna być jędrna i odpowiednio ciężka w stosunku do rozmiaru, a na skórce nie powinno być plamek czy pleśni. Miąższ też jest ważny. Im jest bardziej pomarańczowy tym lepiej, ponieważ w czasie obróbki kolor dyni zmienia się. 



Rodzaje dyni:





Kabocha
 

    Jak widać na zdjęciu jest zielona. Jest dość mała, bo waży zaledwie 0,5 do 1,5 kg. Miąższ jest mocno pomarańczowy, słodki, kremowy. Jej zaleta jest  brak włókien. Doskonała do ciast i deserów. 




Hokkaido
 

    Jest pomarańczowa i większa od swojej poprzedniczki.  Ma gładką, pomarańczową skórę, która mięknie w trakcie obróbki termicznej.  Jest polecana do różnych zup na bazie dyni. Jej plusem jest lekko orzechowy smak oraz to ,że idealnie nadaje się do kuracji odkwaszających organizm. Gotowana lub pieczona wzmacnia odporność układu oddechowego. Czyli nic tylko ją jeść :) Jest jednym z najbardziej popularnych gatunków w naszym kraju i z pewnością znajdziecie ją w każdym warzywniaku.




Acorn
 

   Występuje w kilku odmianach kolorystycznych. U mnie na zdjęciu w kolorze różowo-szarym z widocznymi żebrami.  Ma słodki i delikatny smak orzechów laskowych. Miąższ jest żółto-pomarańczowy.  Jest polecana do pieczenia.





Butelkowa

   Jak sama nazwa wskazuje kształtem przypomina butelkę lub gruszkę.  Posiada miąższ bez włókien, który jest pomarańczowy. Najlepsza jest pieczona, ponieważ właśnie wtedy nabiera słodkiego maślanego smaku. Nadaje się także do zup, ciast czy zapiekanek.




Zwyczajna
 

   Tą odmianę dyni znajdziemy wszędzie. W Polsce jest bardzo popularną odmiana dyni.  Ta dynia ma okrągły lub  podłużny kształt. Miąższ jest żółty lub pomarańczowy.  Ponieważ w smaku nie jest słodka i aromatyczna jak jej inni koledzy, idealnie nadaje się na pikle czy do dań z dużą ilością przypraw. 




P.S. Myślę, że choć trochę pomogłam Wam przy wyborze  dyni  do przyrządzenia ciast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz