sobota, 17 września 2016

Trufle z białej czekolady



Wyśmienite, słodkie trufle z białej czekolady, śmietanki i niewielkiej ilości rumu. Rozpływają się w ustach. Naprawdę warto je zrobić.


Składniki:

  • 200g białej czekolady
  • 50g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 30g masła
  • 1 łyżka rumu


Dodatkowo:
  • wiórki z białej i mlecznej czekolady do obtoczenia



Przygotowanie:

1. Czekoladę posiekać. Śmietankę zagotować i od razu zdjąć z ognia. Dodać do niej posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aż czekolada zmięknie, a następnie wymieszać trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia sie składników  i do powstania gładkiej masy. 
2. Gdy masa lekko przestygnie, wmieszać alkohol. Następnie wstawić na noc do lodówki, żeby masa zastygła.
3. Łyżeczką nabierać masę i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w wiórkach czekoladowych.
 4. Trzeba uważać, ponieważ masa szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Ręce należy regularnie myć w zimnej wodzie i dobrze je osuszyć. 
5. Gotowe trufle przechowywać do paru dni w lodówce.

Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz