niedziela, 11 września 2016

Kilka słów o .... lukrze plastycznym

  Lukier plastyczny jest nieodzownym elementem   stylu angielskiego.  Po wymiętoszeniu go w palcach, dzięki czemu staje się  elastyczny, może przypominać plastelinę której jako małe dzieci używaliśmy w przedszkolu :) Można go barwić wszystkimi kolorami począwszy od jasnych, kremowych po ciemne barwy.  Jego przygotowanie samemu jest proste. Wystarczy połączyć ze sobą cukier puder,aromat waniliowy,  glukozę rozpuszczoną w odrobinie wody, żelatynę. Możemy do takiego lukru dodać glicerynę lub CMC, aby zmienić jego właściwości, ale o tym w dalszej części posta. 

     Na rynku dostępnych jest kilka rodzai lukru plastycznego. Każdy z nich ma inne właściwości i jest przystosowany do wykonania różnych dekoracji , począwszy od lukru na cieście, przez kwiaty czy figurki. 




1. Rodzaje lukru


Uniwersalny lukier plastyczny inaczej marcepan jest najlepszy do obłożenia tortu . Po rozwałkowaniu i obłożeniu tortu powierzchnia lekko obsycha, co pozwala na jej ewentualne przyozdobienie lukrem królewskim. Natomiast w środku pozostaje miękka. Taki lukier rozwałkowujemy na grubość 4 mm.






Lukier plastyczny do modelowania nie klei się, nadaje się do różnego rodzaju foremek silikonowych. Jego zaleta jest możliwość rozwałkowania go do 1 mm.








Lukier plastyczny do bukietów jest idealny do wykonania delikatnych, cukrowych płatków i kwiatów. Jest bardzo plastyczny.  Szybko zasycha utrzymując nadany kształt. Dzięki swoim właściwościom umożliwia na bardzo cienkie wałkowanie, dzięki czemu kwiaty wyglądają jeszcze wspanialej i naturalnie. 






2. Składniki, dodatki

    syrop glukozowy - uplastycznia lukier plastyczny , a także czekoladę
    tłuszcz - dzięki niemu lukier staje się bardziej miękki
    gliceryna - powoduje, że lukier zachowuje nadaną  przez tłuszcz miękkość
    CMC - pozwala także uplastycznić lukier, ale też powoduje, że dekoracje szybciej zachowają nadany kształt. 

 

3. Barwienie

Do zabarwienia lukru plastycznego stosuje się barwniki w żelu, płynne lub sypkie. Jeśli mamy barwniki w proszku też uda nam się nimi zabarwić lukier, ale więcej czasu to zajmie. Barwniki w paście/ żelu są wydajniejsze i lepiej zabarwiają lukier.


Barwniki w proszku doskonale nadają się do barwienia gotowych już dekoracji z lukru np. kwiatów. Najpierw  wysypujemy trochę barwnika na ściereczkę, potem nabieramy go małym, miękkim pędzelkiem. Trzeba pamiętać, że zawsze strzepujemy nadmiar barwnika z pędzelka (tak samo postępujemy przy malowaniu oczu cieniami co nie :))


Barwniki w proszku można także rozrabiać w odrobinie spirytusu lub wody i malować nim po powierzchni wykonanej dekoracji. 


Natomiast barwniki w żelu (paście) są idealne, a w ręcz niezastąpione do zabarwiania białego lukru. Jego barwienie  polega na zanurzeniu czubka wykałaczki w słoiczku z barwnikiem, a następnie wytarcie go o lukier i porządnym zagnieceniu. Zaletą tych barwników jest to , ze nie wpływają w żaden sposób na konsystencję lukru. Nie zmieniają koloru nawet po upieczeniu i nie pozostawiają chemicznego posmaku. 


Barwniki w płynie nie nadają się do barwienia lukru plastycznego, ponieważ mogą go za bardzo rozrzedzić i wtedy lukier straci swoje właściwości. 


Gotowe kolory lukrów jak najbardziej można ze sobą mieszać. A ciemne, intensywne kolory takie jak np. czerwony, czarny czy mocny granat lepiej kupić, ponieważ dla uzyskania takiego koloru potrzeba użyć strasznie dużej ilości barwnika a to się nie opłaca.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz