środa, 7 września 2016

Malinowe ciasto


Pierwsze na blogu ciasto bez mąki. Coś dla tych, którzy nie mogą jeść mąki. Różowy biszkopt z malinowym budyniem, dzięki czemu ma ten smak. Przełożony kremem śmietankowym z mascarpone i kremówki z dodatkiem cukru pudru. Przyozdobiony na wierzchu świeżymi malinami. Najlepiej smakuje na 2 dzień po zrobieniu.


Składniki na blaszkę o wym. około 23-24 cm


Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 opakowania budyniu malinowego w proszku bez cukru (2x40g)
  • 6 łyżek cukru
  •  kilka kropel różowego barwnika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 g opakowanie mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • mleko do nasączenia biszkoptu
  • 350 g  malin



Przygotowanie:
 

1. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na niskich obrotach dodać żółtka i trochę barwnika i ubijać przez chwilę. Następnie przesiać do masy budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia, cukier i delikatnie wymieszać drewnianą lub silikonową łyżką całość. Przelać do blaszki i piec około 25 minut- do suchego patyczka. Wystudzić.
3. Gdy biszkopt wystygnie wyjąć go z blaszki przez obkrojenie boków nożem. Następnie przewrócić go do góry nogami i zdjąć papieru do pieczenia. Papieru nie wyrzucamy tylko z powrotem włożyć do blaszki, a biszkopt ewentualnie, delikatnie wyrównać z wierzchu i włożyć z powrotem do blaszki.
4. Przy pomocy pędzelka nasączyć biszkopt mlekiem.
5. W misce na wysokich obrotach ubić śmietankę. Pod koniec ubijania dodać cukry i miksować jeszcze chwilę. Następnie dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. Rozsmarować na cieście.  Na wierzchu kremu ułożyć maliny. Wstawić na minimum godzinę do lodówki.

Smacznego !



1 komentarz:

  1. Na sam widok chce się je zjeść:) Mniam

    OdpowiedzUsuń