poniedziałek, 21 listopada 2016

Szarlotka z jabłkami i cynamonem




Dziś mam dla Was szarlotkę. No bo co jak nie szarlotka kojarzy się nam z jesienią? ...... Łatwa i szybka w przygotowaniu szarlotka na kruchym spodzie z dużą ilością startych jabłek i cynamonu. Ten przepis jest tak prosty, że nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Nie można się od niej oderwać :)




Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 500g mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 200g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtko
  • 1białko
  • 3 łyżki śmietany
  • kilka kropel zapachu rumowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

1. Mąkę razem z proszkiem przesiać na stolnicę i  posiekać z margaryną. Dodać  wymieszane w dużym kubku  jajko, żółtko, 1/2 szkl. cukru, zapach rumowy i śmietanę. Przelać wymieszane składniki na stolnice do mąki posiekanej z margaryną.
2. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w papier  i schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Po 30 minutach podzielić ciasto na 2 części. Jedną rozwałkować i przenieść na blachę, posypać tartą bułką  i nakłuć widelcem.
3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Wyłożyć starte jabłka, posypać resztą cukru i cynamonem. Białko ubić na sztywną pianę i wyłożyć na jabłka. Pozostałe ciasto zetrzeć  na jabłka na tartce o grubych oczkach. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45- 60 minut w 200°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz