sobota, 5 listopada 2016

Tarta jogurtowa z lemon curdem




Przepyszna tarta jogurtowa z intensywną polewą na bazie cytryn. Kruchy, maślany spód, Nadzienie kremowe z dodatkiem śmietanki kremówki (palce lizać). Zwieńczone lemon curdem, który ładnie spływał po ukrojeniu kawałku ciasta. Jeśli raz ją spróbujecie będziecie do niej wracać !!! 




Składniki na lemon curd:

  • 1/2 szklanki soku z cytryn (2 cytryny)
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 80g masła pokrojonego na mniejsze kawałki


Przygotowanie:

1. Na talerzyk zetrzeć skórkę z jednej cytryny. Sok, skórkę, cukier i jajka wymieszać razem w misce. 
2. Ustawić miskę w garnku z ciepła wodą i podgrzewać. Od czasu do czasu mieszając. Gdy mieszanka będzie ciepła dodać masło i mieszać cały czas, do zgęstnienia lemon curdu. Może to zająć ok 10 minut. Przelać masę do miski, przykryć folią i schłodzić w lodówce.



Składniki na spód:
  • 230g mąki
  • 40g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 130g masła
  • 1 jajko


Przygotowanie:

1. Mąkę wraz z cukrem pudrem i szczyptą soli przesiać na stolnicę. Dodać masło i posiekać nożem do momentu, aż kawałki masła będą małe. Dodać jajko, wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w papier i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
2. Po tym czasie formę 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie wstawić formę z ciastem do lodówki na 15 minut. Potem na schłodzone ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier wysypać fasole lub kulki ceramiczne. 
3. Nagrzać piekarnik do 200°C, wstawić ciasto podpiekając przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180°C, wstawić z powrotem do piekarnika i podpiekać dodatkowe 5 - 8 minut lub do zrumienienia spodu. 



Nadzienie jogurtowe:
  • 200g śmietanki kremówki 30 %
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny


Przygotowanie:

1. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać jogurt naturalny i jeszcze chwilę miksować, do połączenia się składników. 
2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Następnie dodać do rozpuszczonej żelatyny 2 łyżki kremu i dobrze roztrzepać rózgą kuchenną. Jeśli żelatyna nadal jest gorąca/ ciepła dodać jeszcze 1 łyżkę kremu. Gdy będzie letnia wlać ją do kremu i chwilę zmiksować. Powstały krem przelać na wystudzony spód tarty. Wstawić do lodówki do stężenia i schłodzenia ok 1 godziny.
3. Po tym czasie wyjąć tarte i schłodzony lemon curd wylewamy na krem jogurtowy i wyrównujemy powierzchnię.

Smacznego!







1 komentarz:

  1. Rzeczywiście jest pyszny, a smak cytryny sprawia , że nie można poprzestać na jednej porcji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń