sobota, 3 grudnia 2016

Makowe babeczki

Dziś przedstawiam Wam pomysł na tradycyjny makowiec. Przygotowałam kruche, pachnące babeczki wypełnione pyszna, wilgotna masa makowa z dodatkiem orzechów, miodu oraz  skórki pomarańczowej. Bardzo długo utrzymują świeżość, a do tego można je zamrozić w szczelnym pojemniku w zamrażarce na kilka tygodni. Polecam!


Składniki na 12 sztuk:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany


Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią i  schłodzić w lodówce przez 30 minut.



Składniki na masę makową:
  • 170 g maku
  • 55 g  brązowego cukru
  • 40 g rodzynków
  • 15 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka  aromatu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej 
  • 1 jajko, roztrzepane


Przygotowanie:

1. Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zmielić w maszynce. Pozostałe składniki dodać do maku i wymieszać.
Można również wykorzystać gotowy mak z puszki (Bakalland). Jest tak samo dobry jak mak zrobiony i przyprawiony samemu.


Wykończenie:

1. Formę do babeczek wysmarować masłem.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, szerokim kubkiem wycinać koła, umieścić je w formie na babeczki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masę makową, do wysokości foremek.
3. Z pozostałego ciasta wyciąć foremką kółka o górnej średnicy foremek, w środku każdego kółka wyciąć małą gwiazdkę. Przyłożyć do babeczek, starając się zlepić kruche ciasto razem.
4. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, sprawdzić spód babeczek. Jeśli będzie niedopieczony, włożyć babeczki na dodatkowe 5 minut do piekarnika. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem





Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pycha ...same znikają, sa fantastycznie wilgotne

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis z mojewypieki.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

    OdpowiedzUsuń