niedziela, 22 maja 2016

Maślane różyczki


Bardzo maślane, kruche ciasteczka w kształcie róży. Wykonane z 4 krążków zrolowanych ze sobą i przeciętych na pół. Przy robieniu różyczek ważne jest, aby dobrze wyczuć swój piekarnik, ponieważ mogą się za bardzo przypiec lub rozpłynąć, jeśli piekarnik będzie za słabo rozgrzany, a różyczki za krótko schłodzone. Najlepiej upiec 2 różyczki na próbę. U mnie sprawdził się termoobieg :)


 Składniki na około 20 sztuk:

  •     180 g masła, zimnego
  •     150 g cukru pudru/ cukru z płatkami róż
  •     350 g mąki pszennej
  •     1 duże jajko
  •     1 żółtko
  •     2 łyżeczki wody różanej (lub ekstraktu z wanilii)
  •     szczypta soli


Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.*
2. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 mm. Wykrawać z ciasta kółka o średnicy 7 - 8 cm (nie większe). Układać je po 4 (poniższe zdjęcia). Zwinąć, następnie przekroić na pół. Powstaną 2 różyczki. Rozchylić płatki różyczek. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.





3. Blaszki z różyczkami umieścić w lodówce na około 2 godziny.
4. Po tym czasie piec w temperaturze 200ºC przez około 10-12 minut.. Róże są trochę grube w środku po zwinięciu i ciasto może potrzebować więcej czasu, by dobrze wypiec się w środku. Wystudzić na kratce.
Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.




2 komentarze:

  1. Świetny przepis i rewelacyjny pomysł na słodki podarek dla mamy na Dzień Matki. Wpis polecam na blogu: http://coimdac.pl/22-najlepsze-pomysly-prezenty-diy-dla-mamy/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje i ciesze się, ze pomysł się spodobał. Zawsze to inna alternatywa dla bombonierki :)

    OdpowiedzUsuń