środa, 9 listopada 2016

Sernik dyniowy na maślanym spodzie




Jesienny sernik dyniowy z dodatkiem kwaśnej śmietany i korzennych przypraw na maślanym spodzie. Śmietana wraz z budyniem nadaje sernikowi kremowej konsystencji. A Ci co nie lubią dyni wcale jej nie wyczują. U mnie smakowało. Polecam !!



Spód:
  • 160 g ciastek maślanych
  • 90 g masła
  • szczypta sproszkowanego cynamonu



Przygotowanie:

1. Masło roztopić i zdjąć z palnika, aby lekko przestygło. Spód okrągłej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować.  Zmiksowane ciasteczka przesypać do miski, dodać cynamon i roztopione masło. Mieszać palcami, aby masło równomiernie się połączyło z ciasteczkami i wyłożyć na przygotowaną tortownicę.. Dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.



Składniki na tortownicę 24-26 cm:
  •  500 g sera
  •  360g puree z dyni
  •  5 jajek
  •  3 pełne łyżki kwaśnej śmietany
  •  1 szklanka cukru
  •  1 budyń waniliowy (proszek)
  •  1/2 łyżeczki cynamonu
  •  1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  •  1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej


Przygotowanie:

1. Puree z dyni. Nagrzać piekarnik do 200°C. Dynię przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.  Blasze wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni i piec w piekarniku przez 15-20 minut do miękkości. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, poczekać aż lekko się przestudzą, zdjąć skórkę i rozdrobnić widelcem.*
2. Ser zmiksować z jajkami i dodać cukier wymieszany z przyprawami. Następnie dodać puree z dyni i śmietanę. Kiedy masa jest już gładka (będzie dość rzadka) dodać budyń i chwilę miksujemy. Masę serową przelać na spód z ciastek i piec 70 minut w 180 °C . Po ty czasie sernik wyjmujemy, nawet jeśli wyda Wam się, że środek jest płynny. Położyć na kratce, aby przestygł i wkładamy go na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć wierzch cynamonem.  

* Puree z dyni można mrozić w woreczkach.  

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Czy ktoś nie lubi sernika? Ja uwielbiam serniki a ten z dodatkiem dyni jest rewelacyjny, maślany pachnący cynamonem...po prostu mniam!

    OdpowiedzUsuń