wtorek, 31 stycznia 2017

Torcik '' Gerdii ''




Pyszny torcik '' Gerdii'' to kakaowe ciasto z orzechami laskowymi, przełożone kwaskowatą konfiturą z borówek lub owoców leśnych. Uwieńczone rozetkami z puszystego kremu na bazie  śmietanki kremówki z mascarpone. Fani mniej słodkich deserów będą zadowoleni, a przy tym jest łatwe w przygotowaniu. Jeden kawałek  wystarczy, aby się nasycić. Polecam!!

Składniki:

  • 125g masła
  • 125g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • słoiczek konfitury borówkowej lub owoców leśnych
  • 200 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 100g gorzkiej czekolady
  • szczypta proszku do pieczenia


Przygotowanie:

1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jednolita masę.

2. Dodać zmielone orzechy, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać.

3. W innej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. 

4. Wylać do formy o średnicy 25 cm i  piec 30 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.

5. Po upieczeniu zdjąć ostrożnie papier do pieczenia. Na ciasto nałożyć konfiturę.

6. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę (można do niej dać jeden fix). Następnie dodać mascarpone i wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać na konfiturę. Na koniec posypać startą czekoladą.




Smacznego!!

1 komentarz:

  1. Spód orzechowy , delikatny i wilgotny w połączeniu z konfiturą daje nieziemskiego kopa smakowego...i do tego ta puszystość kremu :)

    OdpowiedzUsuń