sobota, 8 kwietnia 2017

Sernik na zimno



Pyszny sernik na zimno z owocami na spodzie z herbatników. Krem jest delikatny i puszysty. Dopełnieniem są brzoskwinie zalane galaretką truskawkową. Najlepszy jest schłodzony.
 


Składniki:
  • 250 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 żółtka
  • zapach cytrynowy
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 600g serka President
  • 2 galaretki
  • brzoskwinie z puszki
  • herbatniki do wyłożenia spodu tortownicy

Przygotowanie:

1. Do  przegotowanego mleka dodać żelatynę i dokładnie rozprowadzić do rozpuszczenia. Wystudzić. W między czasie utrzeć w osobnym naczyniu masło.

2. Do wystudzonego mleka dodawać po łyżce serka i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie uzyskaną masę połączyć z utartym masłem. Ser do masła dodajemy w małych ilościach, aby się nie zważył. 

3. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć  herbatniki. Potem wylać przygotowaną masę i schłodzić w lodówce. W między czasie rozpuścić galaretki w gorącej wodzie. 

4. Na serze rozłożyć brzoskwinie pokrojone w połówki i zalać tężejącą galaretką.




Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszny bo sam znika i świeżych owoców jest teraz mnóstwo do wyboru. Polecam bo robiłam :)

      Usuń