niedziela, 11 października 2015

Babeczki w kształcie dyni


Sezon na dynię już się rozpoczął. Stwierdzam to po tym, że można ją już kupić w sklepach. Moja dynia po 2 tygodniach leżenia w kuchni wreszcie doczekała się zainteresowania z mojej strony. Postanowiłam zrobić z niej babeczki, ale to nie byle jakie babeczki tylko w kształcie dyni. Efekt końcowy nie jest zły, nawet jestem z siebie zadowolona. Babeczki wyszły wilgotne, bardzo pulchne, a do tego krem z bitej śmietany. Same się jedzą :) 
 





Składniki na ok. 15 babeczek:

  • 500g dyni
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 jajka


Przygotowanie:
 
1. Dynie pokroić w plastry i wstawić do piekarnika nagrzanego  do 200 ° C. Piec przez 20 minut. Z lekko przestudzonych kawałków zdejmij skórkę i rozdrobnij widelcem.
2. Do dyni dodać jajka oraz olej i wymieszać ze sobą składniki.
3. W dużej misce połączyć cukier, cukier brązowy, mąkę, przyprawy. Następnie dodać do nich dynię z jajkiem i olejem. Wymieszać.
4. Piec 20 minut w 180 ° C (piekarnik musi być nagrzany).



Krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 60 g serka mascarpone
  • 1 śmietan fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pomarańczowy barwnik spożywczy
  • 40 g  brązowego lukru plastycznego


Przygotowanie: 

1. Zimną śmietankę ubić przez 2 minuty. Następnie dodać śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem i miksować, aż śmietana będzie gęsta.
2. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone oraz odrobinę barwnika* i wszystko wymieszać ze sobą. Po uzyskaniu lekkiego pomarańczowego krem jest gotowy. Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego i udekorować babeczki.




a) krem wyciskamy w kształcie  okrągłego kleksa




b) przy pomocy płaskiego noża formujemy z kształt kopułki, która ma przypominać dynię


c) na koniec na wierzchołek wkładamy ogonek zrobiony z lukru plastycznego


3. Lukier plastyczny uformować w długi wąski pasek, następnie pokroić go na 15 małych części tak, aby powstały małe ogonki (takie jak ma dynia), które włożyć na czubek kremu.


* dodałam barwnika w proszku dosłownie na czubek łyżeczki. Jeśli dodamy go więcej to krem będzie ciemniejszy, bardziej wyrazisty(trzeba z nim uważać, aby nie przesadzić).


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz