poniedziałek, 26 października 2015

Diabełkowe babeczki



Babeczki- diabełki. Idealne na Halloween. Mocno czekoladowe z wyczuwalna nutą kakao. Wykończenie babeczki stanowi niezwykle smaczny krem z serka kremowego zabarwionego na czerwono. Polecam!



Składniki na około 12 babeczek:

  •     50 g gorzkiej czekolady
  •     1/4 szklanki kakao
  •     2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  •     1 szklanka mleka
  •     2 duże jajka
  •     1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
  •     3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  •     3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  •     pół szklanki oleju rzepakowego
  •     1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, odłożyć.

1. Do garnuszka wlać mleko, dodać czekoladę połamaną na kosteczki, kakao, kawę. Podgrzewać, do momentu rozpuszczenia się składników, mieszając. Odstawić do przestudzenia.
2. W większym naczyniu wymieszać przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane rózgą kuchenną jajka, ekstrakt z wanilii. Dodać przesianą mąkę z sodą, wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.
3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Rozdzielić pomiędzy nie ciasto, wypełniając babeczki do 3/4 ich wysokości.

4. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.



Składniki na krem z serka kremowego:

  •     170 g masła, w temperaturze pokojowej
  •     1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  •     200 g serka kremowego typu philadelphia
  •     barwnik spożywczy czerwony i czarny w żelu (ilość wedle uznania, do uzyskania zadowalającego koloru)

Przygotowanie:

1. Masło utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania jasnego i puszystego kremu (mikserem przez kilka minut).
2. Następnie dodać serek kremowy, nie zaprzestając ucierania. Na samym końcu do kremu dodać barwniki i lekko zmiksować (do odłożonych kilku łyżek kremu dodajemy barwnik czarny, do reszty - czerwony). Schłodzić przez 30 - 45 minut.
3. Krem czerwony przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki. Udekorować babeczki.
4. Z czarnego kremu i wymieniając tylkę na małą okrągłą zrobić rogi oraz ogon.

Smacznego !





* u mnie krem wyszedł różowy, bo nie chciałam dodawać więcej barwnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz