czwartek, 1 września 2016

Francuskie rogaliki z czekoladą


Szybki deser dla dzieci lub niezapowiedzianych gości. Rogaliki z ciasta francuskiego nadziane mleczną czekoladą. Kruche z zewnątrz, a w środku puszyste i warstwowe. Pięknie pachnące i do tego maślane.




Składniki na ok. 6 - 10 rogalików :

  • 1 płat ciasta francuskiego w temp. pokojowej
  • tabliczka czekolady mlecznej połamanej na kawałki
  • 1 roztrzepane  jajko


Przygotowanie:

1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnice oprószyć mąką. Kładziemy na niej płat ciasta francuskiego. Gdy ciasto jest w temperaturze pokojowej nie kurczy się przy pieczeniu, a to jest ważne, aby uzyskać  ładne rogaliki :)
2. Przy pomocy zwykłego noża uciąć płat ciasta na trójkąty. Jeśli chcemy, aby rogalików wyszło więcej to płat ciasta francuskiego uciąć na pół, aby wyszły 2 podłużne prostokąty i dopiero wtedy wykroić trójkąty.
3. Na środek każdego trójkąta kłaść kostkę czekolady (lub pół  kostki), zwijać w kierunku od podstawy ku wierzchołkowi. Zgiąć w pół, aby nadać im kształt rogalików. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
4. Piec w temperaturze 200 ºC przez około 17 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, przestudzić. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego! 


1 komentarz:

  1. Dzisiaj cały dzień za mną chodzą takie rogaliki! :)
    Świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń